Recepty

Baingan (began) Bharta

Počet porcí: 4

Čas na přípravu: 30 minut

Chuť: Sladká,Slaná, Zemitá

Lilkový pokrm s indickým kořením, zvaný Baingan Bharta, někdy se můžete setkat i s názvem Began Bharta, je velmi populární pokrm v severní Indii a patří také k našim favoritům. Nejlépe chutná s teplými plackami rothi nebo parathami.

Baingan Bharta je v podstatě rozmačkaný pečený lilek na ohni, vařený s kořením. Existuje mnoho způsobů, jak tento bharta [bharta = protlak] připravit, ale toto je nejběžnější způsob a ten, který najdete v mnoha vašich oblíbených indických restauracích.

Návod

Jak připravit nejlepší Baingan Bharta

  • Nejdůležitější pro získání té pravé chuti baingan bharta, který bude chutnat jako z Panžábu, je opéct lilek přímo na plynu/plameni. 
  • Kouřové aroma a chuť je to, co udělá toto jídlo autentickým, takže musíte lilek opéct na ohni.
  • Tip: vyzkoušejte opečení lilku nad dřevěným uhlím na grilu a váš pokrm tak dostane úplně novou dimenzi.

Příprava lilku

  • Lilky omyjte a osušte.
  • Potřete je trochou oleje ze všech stran.
  • Poté udělejte nožem do lilku několik zářezů.
  • Do 3 z těchto zářezů vložte velký stroužek česneku.
  • Lilky položte přímo na oheň a opékejte je a často otáčejte, asi 10-12 minut, dokud nejsou úplně upečené.
  • Po opečení (pro kontrolu, zda je hotovo, zapíchněte do lilku nůž, měl by jít snadno) kleštěmi vyjměte lilek z ohně a zabalte do alobalu, aby vychladl.
  • Po vychladnutí oloupejte lilek.
  • Mezitím také nasekejte pečený česnek.
  • Přeneste pečený lilek do misky a rozmačkejte ho vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
  • Odložte stranou.

Vaříme a mícháme

  • V hrnci rozehřejte olej na středním ohni.
  • Jakmile je olej horký, přidejte nasekaný česnek (jiný než ten, který se používal při pečení lilku), zázvor a zelenou chilli papričku.
  • Restujte, dokud nezačnou měnit barvu, asi 2 minuty.
  • Poté přidejte nasekanou cibuli a restujte 2-3 minuty, dokud nezměkne.
  • Nenechte ji zezlátnout. Stačí, když je tzv. sklovatá, čili průhledná.
  • Přidejte nasekaná rajčata a promíchejte.
  • Rajčata vařte asi 5 minut, dokud nejsou velmi měkká a ze směsi nevystoupí olej.
  • Do hrnce přidejte rozmačkaný pečený lilek spolu s nasekaným pečeným česnekem a dobře promíchejte.
  • Přidejte mletou červenou chilli papričku a promíchejte.
  • Přidejte také koriandrový prášek a sůl a promíchejte.
  • Bharta vařte dalších 5 minut na středně nízkém ohni a často míchejte.
  • Vmíchejte nasekaný koriandr a promíchejte.
  • Ihned po vložení koriandru sundejte z plamene.

Ingredience – pečený lilek

  • 1 střední lilek, přibližně 550 gramů

  • 3 velké stroužky česneku

Ingredience – Baingan bharta

  • 1,5 lžíce oleje (použili jsme arašídový olej) – přibližně 22,5 ml

  • 4 velké stroužky česneku, nasekané

  • 1 palec zázvoru, nasekaný – přibližně 2,5 cm, což je zhruba 5-10 gramů v závislosti na šířce kousku

  • 1 zelená chilli paprička nebo podle chuti, nasekaná najemno

  • 1 střední červená cibule, cca 120 gramů, nasekaná najemno

  • 2 střední rajčata, cca 280 gramů, nasekaná na kostky

  • 1/2 lžičky červeného chilli prášku nebo podle chuti

  • 1 lžička koriandrového prášku

  • 3/4 lžičky soli nebo podle chuti

  • 2 lžíce nasekaného koriandru

Tipy

  • Místo lilku můžete použít i jinou zeleninu, jako je cuketa nebo houby.
  • Pokud nemáte k dispozici mletou červenou chilli papričku, můžete použít čerstvou chilli papričku podle chuti.
  • Pro extra pikantní verzi baingan bharta přidejte do masala 1/4 lžičky kajenského pepře.
  • Baingan bharta můžete také ozdobit praženými mandlemi nebo kešu ořechy.

Adam Holman

Vystudoval ekonomii a mimo podnikatelské aktivity a články s tím související se věnuje tématům krásy, zdraví a životního stylu. Zbožňuje pohyb, rád běhá a je velkým milovníkem psů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *