Baingan (began) Bharta
Počet porcí: 4
Čas na přípravu: 30 minut
Chuť: Sladká,Slaná, Zemitá
Lilkový pokrm s indickým kořením, zvaný Baingan Bharta, někdy se můžete setkat i s názvem Began Bharta, je velmi populární pokrm v severní Indii a patří také k našim favoritům. Nejlépe chutná s teplými plackami rothi nebo parathami.
Baingan Bharta je v podstatě rozmačkaný pečený lilek na ohni, vařený s kořením. Existuje mnoho způsobů, jak tento bharta [bharta = protlak] připravit, ale toto je nejběžnější způsob a ten, který najdete v mnoha vašich oblíbených indických restauracích.
Návod
Jak připravit nejlepší Baingan Bharta
- Nejdůležitější pro získání té pravé chuti baingan bharta, který bude chutnat jako z Panžábu, je opéct lilek přímo na plynu/plameni.
- Kouřové aroma a chuť je to, co udělá toto jídlo autentickým, takže musíte lilek opéct na ohni.
- Tip: vyzkoušejte opečení lilku nad dřevěným uhlím na grilu a váš pokrm tak dostane úplně novou dimenzi.
Příprava lilku
- Lilky omyjte a osušte.
- Potřete je trochou oleje ze všech stran.
- Poté udělejte nožem do lilku několik zářezů.
- Do 3 z těchto zářezů vložte velký stroužek česneku.
- Lilky položte přímo na oheň a opékejte je a často otáčejte, asi 10-12 minut, dokud nejsou úplně upečené.
- Po opečení (pro kontrolu, zda je hotovo, zapíchněte do lilku nůž, měl by jít snadno) kleštěmi vyjměte lilek z ohně a zabalte do alobalu, aby vychladl.
- Po vychladnutí oloupejte lilek.
- Mezitím také nasekejte pečený česnek.
- Přeneste pečený lilek do misky a rozmačkejte ho vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
- Odložte stranou.
Vaříme a mícháme
- V hrnci rozehřejte olej na středním ohni.
- Jakmile je olej horký, přidejte nasekaný česnek (jiný než ten, který se používal při pečení lilku), zázvor a zelenou chilli papričku.
- Restujte, dokud nezačnou měnit barvu, asi 2 minuty.
- Poté přidejte nasekanou cibuli a restujte 2-3 minuty, dokud nezměkne.
- Nenechte ji zezlátnout. Stačí, když je tzv. sklovatá, čili průhledná.
- Přidejte nasekaná rajčata a promíchejte.
- Rajčata vařte asi 5 minut, dokud nejsou velmi měkká a ze směsi nevystoupí olej.
- Do hrnce přidejte rozmačkaný pečený lilek spolu s nasekaným pečeným česnekem a dobře promíchejte.
- Přidejte mletou červenou chilli papričku a promíchejte.
- Přidejte také koriandrový prášek a sůl a promíchejte.
- Bharta vařte dalších 5 minut na středně nízkém ohni a často míchejte.
- Vmíchejte nasekaný koriandr a promíchejte.
- Ihned po vložení koriandru sundejte z plamene.

Ingredience – pečený lilek
-
1 střední lilek, přibližně 550 gramů
-
3 velké stroužky česneku

Ingredience – Baingan bharta
-
1,5 lžíce oleje (použili jsme arašídový olej) – přibližně 22,5 ml
-
4 velké stroužky česneku, nasekané
-
1 palec zázvoru, nasekaný – přibližně 2,5 cm, což je zhruba 5-10 gramů v závislosti na šířce kousku
-
1 zelená chilli paprička nebo podle chuti, nasekaná najemno
-
1 střední červená cibule, cca 120 gramů, nasekaná najemno
-
2 střední rajčata, cca 280 gramů, nasekaná na kostky
-
1/2 lžičky červeného chilli prášku nebo podle chuti
-
1 lžička koriandrového prášku
-
3/4 lžičky soli nebo podle chuti
-
2 lžíce nasekaného koriandru
Tipy
- Místo lilku můžete použít i jinou zeleninu, jako je cuketa nebo houby.
- Pokud nemáte k dispozici mletou červenou chilli papričku, můžete použít čerstvou chilli papričku podle chuti.
- Pro extra pikantní verzi baingan bharta přidejte do masala 1/4 lžičky kajenského pepře.
- Baingan bharta můžete také ozdobit praženými mandlemi nebo kešu ořechy.