Recepty

Škvarková pomazánka

Počet porcí: 4

Čas na přípravu: 10 minut

Chuť: Slaná, Kořeněná

Tradiční česká lahůdka

Škvarková pomazánka je neodmyslitelnou součástí české gastronomie. Tato sytá a chutná pomazánka se připravuje z vepřových škvarek, které se dále míchají dle lokálních zvyklostí s různými obměnami. Škvarky dodávají pomazánce specifickou chuť a strukturu, která je pro mnohé z nás neodolatelná.

Pomazánka se snadno připravuje a je ideální jako rychlá svačina nebo předkrm. Tradičně se podává na chlebu, ale hodí se i na krekry, housky nebo zeleninu. Škvarková pomazánka je oblíbená jak u dětí, tak u dospělých. Věřte nám, že bude skvělou volbou pro oslavy i běžné dny.

Ingredience

  • 400g Škvarky z vepřového boku

  • 4 ks vařená vejce (7-10 minut), krájené na kostičky

  • Pro jemější konzistenci pomazánky volte vaření na nižší hranici, tedy na 7 minutách

  • Bílý pepř – čerstvě mletý – špetka

  • Černý pepř – čerstvě mletý – špetka

  • Sůl – půl čajové lžičky

  • 1 lžička dijonská hořčice

  • 1 lžíce klasické, či krémžské hořčice dle chuti, klasická hořice je jemnější

  • 2 ks šalotky, lze nahradit jednou střední cibulí, krájená najemno

Postup

Jak připravit nejlepší škvarkovou pomazánku?

  • Část škvarek pomeleme v mixéru.
  • Zbytek rozmačkáme vidličkou.
  • Tip: pro zjemnění lze přidat lžíci másla v pokojové teplotě

Vše dobře smísit

  • V míse smícháme škvarky, vařená vejce nakrájená na kostičky, jemně nasekanou šalotku, či cibuli, hořčici, sůl a pepř.
  • Do pomazánky můžeme dle chuti přidat nasekanou kyselou okurku, česnek, feferonku, či koření dle chuti.
  • Pokud je pomazánka příliš hustá, můžeme ji zjemnit trochou sádla.
  • Pomazánku natíráme na čerstvý chléb a dozdobíme zelenou částí lahůdkové cibulky.

Volitelné ingredience

  • 200g lučiny

  • stroužek česneku – nasekaný najemno, nebo přepasírovaný
  • nakládaná cibule
  • nakládané okurky
  • nakládané kozí rohy, či feferony
  • majoránka – šetřete s ní
  • čerstvá petržel na ozdobení
  • majonéza – pro bohatší chuť

Tipy

  • Chleba před servírováním opečte nad plynovým hořákem, nebo lépe na grilu.
  • Čerstvé microgreens jako jsou řepa, nebo hořčice jsou skvělé pro servírování a pokud je dáte na pomáznku na chléb, tak dosáhnete špičkových výsledků.

Adam Holman

Vystudoval ekonomii a mimo podnikatelské aktivity a články s tím související se věnuje tématům krásy, zdraví a životního stylu. Zbožňuje pohyb, rád běhá a je velkým milovníkem psů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *