Škvarková pomazánka
Počet porcí: 4
Čas na přípravu: 10 minut
Chuť: Slaná, Kořeněná
Tradiční česká lahůdka
Škvarková pomazánka je neodmyslitelnou součástí české gastronomie. Tato sytá a chutná pomazánka se připravuje z vepřových škvarek, které se dále míchají dle lokálních zvyklostí s různými obměnami. Škvarky dodávají pomazánce specifickou chuť a strukturu, která je pro mnohé z nás neodolatelná.
Pomazánka se snadno připravuje a je ideální jako rychlá svačina nebo předkrm. Tradičně se podává na chlebu, ale hodí se i na krekry, housky nebo zeleninu. Škvarková pomazánka je oblíbená jak u dětí, tak u dospělých. Věřte nám, že bude skvělou volbou pro oslavy i běžné dny.
Ingredience
400g Škvarky z vepřového boku
4 ks vařená vejce (7-10 minut), krájené na kostičky
Pro jemější konzistenci pomazánky volte vaření na nižší hranici, tedy na 7 minutách
Bílý pepř – čerstvě mletý – špetka
Černý pepř – čerstvě mletý – špetka
Sůl – půl čajové lžičky
1 lžička dijonská hořčice
1 lžíce klasické, či krémžské hořčice dle chuti, klasická hořice je jemnější
2 ks šalotky, lze nahradit jednou střední cibulí, krájená najemno
Postup
Jak připravit nejlepší škvarkovou pomazánku?
- Část škvarek pomeleme v mixéru.
- Zbytek rozmačkáme vidličkou.
- Tip: pro zjemnění lze přidat lžíci másla v pokojové teplotě
Vše dobře smísit
- V míse smícháme škvarky, vařená vejce nakrájená na kostičky, jemně nasekanou šalotku, či cibuli, hořčici, sůl a pepř.
- Do pomazánky můžeme dle chuti přidat nasekanou kyselou okurku, česnek, feferonku, či koření dle chuti.
- Pokud je pomazánka příliš hustá, můžeme ji zjemnit trochou sádla.
- Pomazánku natíráme na čerstvý chléb a dozdobíme zelenou částí lahůdkové cibulky.

Volitelné ingredience
200g lučiny
- stroužek česneku – nasekaný najemno, nebo přepasírovaný
- nakládaná cibule
- nakládané okurky
- nakládané kozí rohy, či feferony
- majoránka – šetřete s ní
- čerstvá petržel na ozdobení
- majonéza – pro bohatší chuť
Tipy
- Chleba před servírováním opečte nad plynovým hořákem, nebo lépe na grilu.
- Čerstvé microgreens jako jsou řepa, nebo hořčice jsou skvělé pro servírování a pokud je dáte na pomáznku na chléb, tak dosáhnete špičkových výsledků.