Recepty

Pickles – nakládaná zelenina

Počet porcí: 4

Čas na přípravu: 25 minut

Chuť: Slaná, Kořeněná, Sladká

Zelenina, kterou si zamilujete

Pickles, česky nakládaná zelenina, jsou křupavou a chutnou lahůdkou s bohatou historií. Pochutnávali si na nich již staří Egypťané, Řekové a Římané, kteří je konzumovali pro jejich pikantní chuť a prodlouženou trvanlivost. Pickles se ve světě těší velké oblibě a existuje mnoho druhů a receptů.

V České republice jsou nejpopulárnější nakládané okurky, které se připravují v nálevu z octa, vody, soli, cukru a koření. Oblíbené jsou i nakládané cibulky, papriky, mrkev, květák a dýně. Narozdíl od těchto klasických zavařených, či sterilovaných variant je naše varianta prospěšná pro váš střevní mikrobiom.

Pickles se hodí jako příloha k masu, sýrům, studeným mísám a sendvičům. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů a dodají vašemu jídelníčku pikantní chuť.

Dobré nápady, stejně jako dobré okurky, jsou křupavé, trvanlivé a je ďábelsky těžké je vyrobit.

Runsworth Kidder – americký autor, etik a profesor

Ingredience

  • 250 g zelí – bílé, červené, čínské

  • 250 g vaší oblíbené zeleniny (cibule, mrkev, květák, okurka, jalapeňos atp.)

  • 1 lžička soli (10 g)

  • Tento objem stačí na klasickou 0,5l zavařovací sklenici

Postup

Jak na kvalitní domácí pickles?

  • Vše dobře nakrájejte a snažte se mít jednotlivé kousky co nejvíce stejné.
  • Mačkejte a nebojte se přitlačit. Cílem je dostat ze zeleniny šťávu.
  • Tip: experimentujte s chutí pickles a zkuste přidat jablko, hrušku, kořen galangalu, či zázvoru.

5 kroků pro přípravu pickles

  1. Příprava zeleniny: Zelí nakrájejte na nudličky, ostatní zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte, přidejte volitelně jablko, galangal, kuličky pepře, nebo třeba bobkový list.
  2. Smíchání se solí: Zeleninu promačkejte se solí v míse. Tento bod je klíčový a zelenina musí pustit šťávu.
  3. Plnění sklenice: Směs zeleniny stlačte velmi silně do sklenice.
  4. Kvašení: Zeleninu opravdu dobře zatížte a nechte kvasit 5-7 dní. Jako těžítko lze použít velmi dobře omytý kámen. Konec kvašení poznáte tak, že n povrchu neuvidíte bublinky.
  5. Skladování: Hotové pickles přesuňte do lednice. Skladujte při teplotě 4-8 stupnů.

Problémy a jejich řešení:

Bělavá vrstva nebo plíseň: odstraňte a věnujte pozornost hygieně a teplotě při kvašení.

Nedostatek tekutiny:
přidejte vodu s trochou soli.

Plavající zelenina: zatěžte lépe. Vždy se ujistěte, že je všechna zelenina ponořená.

Adam Holman

Vystudoval ekonomii a mimo podnikatelské aktivity a články s tím související se věnuje tématům krásy, zdraví a životního stylu. Zbožňuje pohyb, rád běhá a je velkým milovníkem psů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *