Pickles – nakládaná zelenina
Počet porcí: 4
Čas na přípravu: 25 minut
Chuť: Slaná, Kořeněná, Sladká
Zelenina, kterou si zamilujete
Pickles, česky nakládaná zelenina, jsou křupavou a chutnou lahůdkou s bohatou historií. Pochutnávali si na nich již staří Egypťané, Řekové a Římané, kteří je konzumovali pro jejich pikantní chuť a prodlouženou trvanlivost. Pickles se ve světě těší velké oblibě a existuje mnoho druhů a receptů.
V České republice jsou nejpopulárnější nakládané okurky, které se připravují v nálevu z octa, vody, soli, cukru a koření. Oblíbené jsou i nakládané cibulky, papriky, mrkev, květák a dýně. Narozdíl od těchto klasických zavařených, či sterilovaných variant je naše varianta prospěšná pro váš střevní mikrobiom.
Pickles se hodí jako příloha k masu, sýrům, studeným mísám a sendvičům. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů a dodají vašemu jídelníčku pikantní chuť.
Dobré nápady, stejně jako dobré okurky, jsou křupavé, trvanlivé a je ďábelsky těžké je vyrobit.
Ingredience
-
250 g zelí – bílé, červené, čínské
-
250 g vaší oblíbené zeleniny (cibule, mrkev, květák, okurka, jalapeňos atp.)
-
1 lžička soli (10 g)
-
Tento objem stačí na klasickou 0,5l zavařovací sklenici
Postup
Jak na kvalitní domácí pickles?
- Vše dobře nakrájejte a snažte se mít jednotlivé kousky co nejvíce stejné.
- Mačkejte a nebojte se přitlačit. Cílem je dostat ze zeleniny šťávu.
- Tip: experimentujte s chutí pickles a zkuste přidat jablko, hrušku, kořen galangalu, či zázvoru.
5 kroků pro přípravu pickles
- Příprava zeleniny: Zelí nakrájejte na nudličky, ostatní zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte, přidejte volitelně jablko, galangal, kuličky pepře, nebo třeba bobkový list.
- Smíchání se solí: Zeleninu promačkejte se solí v míse. Tento bod je klíčový a zelenina musí pustit šťávu.
- Plnění sklenice: Směs zeleniny stlačte velmi silně do sklenice.
- Kvašení: Zeleninu opravdu dobře zatížte a nechte kvasit 5-7 dní. Jako těžítko lze použít velmi dobře omytý kámen. Konec kvašení poznáte tak, že n povrchu neuvidíte bublinky.
- Skladování: Hotové pickles přesuňte do lednice. Skladujte při teplotě 4-8 stupnů.
Problémy a jejich řešení:
Bělavá vrstva nebo plíseň: odstraňte a věnujte pozornost hygieně a teplotě při kvašení.
Nedostatek tekutiny: přidejte vodu s trochou soli.
Plavající zelenina: zatěžte lépe. Vždy se ujistěte, že je všechna zelenina ponořená.